<
Pestera Dambovicioara se gaseste in partea de sud a masivulu Piatra Craiului, in versantul stang al Vaii Dambovicioara (afluent al Dambovitei), la 1 km nord de satul Dambovicioara.
Este accesibila automobilistilor pe soseaua Rucar – Podu Dambovitei – Dambovicioara – Cabana Brusturet. Cabana este si cea mai apropiata baza de cazare. Posibilitati de cazare ofera si casele satenilor din Dambovicioara, iar pentru amatorii de camping exista numeroase locuri pitoresti.
Date istorice. Pestera Dambovicioara a fost mentionata de J. Fridvalsky la 1767. Fiind situata intr-o zona cu circulatie turistica a devenit, dupa Pestera Ialomitei, una din cele mai vizitate pesteri din Muntenia. Intre altele, putem spune ca este unul din putinele fenomene carstice zugravit de un penel ilustru (tabloul Pestera Dambovicioarei de Nicolae Grigorescu).
In anul 1980 a fost electrificata.
In ciuda notorietatii sale, trebuie sa recunoastem ca Dambovicioara este modesta ca dimensiuni si infatisare. Lungimea sa, de 555 m, o situeaza totusi printre cele mai lungi cavitati din Piatra Craiului, unde pesterile sunt numeroase dar mici. Ea are o galerie unica, cu latimi de 3-4 m si inaltimi de 4-5 m, cu cateva ramificatii neimportante. Dupa aproximativ 150 m, galeria devine foarte scunda, obligandu-ne ca din punctul „La taras” pana in capat sa mergem aplecati sau taras.
Pestera are putine formatiuni. Remarcam pe peretele sudic, in zona din mijloc a galeriei, o suprafata captusita cu mondmilch, cu foarte frumoase „piei de leopard”.
Electrificarea tip „alee”, daca nu sporeste farmecul acestui obiectiv, ne scuteste de grija surselor individuale de lumina.
Pestera este inchisa, vizitarea facandu-se in prezenta ghidului.>
Pesteri din Romania- Ghid turistic-Editura Sport Turism – Bucuresti 1984
Cateva imagini
aici.