<
Pestera Ratei se deschide in versantul stang al paraului Ratei, un important afluent al Ialomitei, la altitudinea de 1080 m.
Din soseaua asfaltata ce merge pe valea Ialomitei prin Pietrosita si Moroieni, se desface drumul forestier ce urca pe sub banda transportoare de calcar pana la cariera Lespezi. Din acest drum, o ramificatie se desface pe Valea Rateiului, ajungand dupa cateva sute de metri la numai 150 m de intrarea in pestera. Distanta Moroieni – Ratei, cca 12 km.
Se poate ajunge si dinspre Sinaia, pe la cabana Valea Dorului si Sanatoriul Moroieni, de unde soseaua coboara in serpentine in Valea Ialomitei. De aici, traversand podul, se merge pe drumul spre Lespezi.
In apropiere nu exista conditii favorabile de ramanere peste noapte.
Date istorice. Pestera Ratei a fost remarcata pentru prima data de Al. Orescu, in 1904, cu ocazia realizarii captarii paraului subteran din pestera pentru alimentarea cu apa a localitatii din nordul judetului Dambovita.
Este o pestera complexa, polietajata, activa.
Pentru vizitare sunt recomandate cizme de cauciuc si imbracaminte de lana, deoarece in pestera este rece ( 6 -10 grade C) si foarte umeda. Sunt necesare surse sigure de lumina, rezerve de carbid si baterii.
Pentru amatorii de peisaje subterane inedite, Pestera Ratei este generoasa. Speleotemele sunt putine, in schimb formele de eroziune din Culoarul Meandrelor compenseaza aceasta lipsa.
Iubitorii de fotografii subterane au conditii vitrege de transport si lucru, din cauza apei si a spatiilor inguste, unghiurile sunt pretentioase, dar geometria perfecta a calcarelor modelate, cascadele si diaclazele furnizeaza subiecte iesite din comun.>
Pesteri din Romania- Ghid turistic-Editura Sport Turism – Bucuresti 1984
Cateva imagini
aici.