|
| MUNTELE DE SARE -SLANIC PRAHOVA | |
|
+3alx7891 octavian68 Calator mioritic 7 participanți | Autor | Mesaj |
---|
Calator mioritic ADMINISTRATOR FORUM
Mesaje : 3231 Data de inscriere : 14/10/2010 Varsta : 68 Localizare : Pascani/Iasi
| Subiect: MUNTELE DE SARE -SLANIC PRAHOVA Joi 20 Oct 2011, 07:26 | |
| Muntele de sare<Inainte de a ajunge in statiunea Slanic Prahova, cum vii dinspre Valenii de Munte, ceva iti atrage atentia. De departe zici ca-i o bucata de zahar candel. De aproape, pare un palat de cestar. In realitate este un „munte” de sare, cu piscuri si muchii taioase, in care soarele isi frange razele in mii de sclipiri. De-l privesti o zi intreaga, vezi cum treptat isi schimba haina de raze. In zori e trandafiriu, la amiaza auriu, iar in amurg albastru-verzui. Un adevarat bulgare de lumina jucausa, incremenit intre valuri de verdeata. Este un imens masiv de sare, la poalele caruia se intinde naframa unui lac: vestita Baie a Baciului. In urma cu veacuri nu existau nici „muntele de sare”, nici lacul. Ele au aparut mai tarziu, dupa ce a inceput exploatarea sarii, fapt petrecut in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, pe vremea domniei lui Serban Cantacuzino. Hrisoavele ramase din timpurile trecute ne spun ca in punctul cunoscut azi sub numele de Baia Baciului au fost deschise doua ocne (mine) de sare. Pe atunci muntele de sare era ascuns privirilor fiind acoperit cu pamant. Dar una din ocne s-a prabusit, iar haul s-a umplut cu apa sarata, formand Baia Baciului. Totodata, in urma saparii, terenul din jurul celeilalte ocne s-a deplasat si el, iar muntele de sare s-a dezgolit, iesind la lumina ca bobocul trandafirului. Caraus neostenit, apa ploilor a dizolvat cu timpul acoperisul ocnei aflata in inima muntelui. Stransa picatura cu picatura in causul subpamantean, a creat aici oglinda „Lacului miresei”,adevarata saramura naturala. Astazi se poate patrunde printr-un fel de tunel in inima muntelei, boltita ca un clopot urias. De pe o balustrada, aninata pe buza de prapastie, putem privi peretii fostei ocne. Sus, un rotogol de cer ne arata locul unde candva a fosta tavanul ocnei. Jos, un alt rotogol licareste tainic: e „Lacul miresei”. In luciul lui se oglindeste azuriul cerului. O frumoasa legenda este legata de aceste meleaguri. Se spune ca, de mult, traia pe aici un baci bogat, cu multe oi. Si el avea un singur copil: o fata nespus de frumoasa. Cand i-a venit fetei vremea maritisului, petitorii au inceput sa curga. Unii atrasi de bogatia viitorului socru, dar cei mai multi de frumusetea fetei. Nici unul nu-i era insa fetii pe plac, desi printre ei se aflau flacai tare chipesi. Si lumea se-ntreba: de ce? Fata iubea in taina pe un simbrias al baciului, flacau mandru, dar sarac lipit. Se intalneau in taina la buza muntelui de sare, acolo sus, pe unde lumina patrunde spre oglinda lacului. Aici au hotarat ei sa se ia. Intr-o zi, flacaul se infatisa baciului si-i ceru fata. Viclean, bogatanul ii zise sa-l lase o zi sa cugete. A doua zi, dimineata, flacaul fu gasit intins pe cojocelul sau cu un jungher infipt in spate. Grabit, baciul fagadui fata unui petitor bogat si tocmi nunta peste cateva zile. In ziua sorocita, in toiul chefului, mireasa fugi si se arunca in haul deschis in inima muntelui. Au cautat-o peste tot, dar abia peste cateva zile au gasit-o plutind pe lac, cu fata in sus, de parca dormea. Era frumoasa si neschimbata, de zicea-i ca-i vie. Cand au coborat oamenii s-o scoata, mireasa disparuse: cazuse pe fundul lacului pentru totdeauna. De atunci i se spune „Lacul miresei”, iar tot ce cade in el nu putrezeste pentru ca saramura conserva organismele. > 100 de Monumente ale naturii – Aurelian Baltaretu -Editura Ion Creanga – Bucuresti 1977 | |
| | | Calator mioritic ADMINISTRATOR FORUM
Mesaje : 3231 Data de inscriere : 14/10/2010 Varsta : 68 Localizare : Pascani/Iasi
| Subiect: Muntele de sare - Slanic Prahova Dum 23 Oct 2011, 15:57 | |
| Baia Baciului- 1923: Muntele de sare - 1931: | |
| | | octavian68
| Subiect: de ce nu putem fi liberi in tara noastra ? Sam 29 Sept 2012, 15:55 | |
| am fost astazi in slanic prahova.dupa ce am vizitat salina ,am zis sa vizitam ce a mai ramas din muntele de sare ,dar surpriza!!!!!!!!! ca sa putem vedea muntele de sare ni s-a cerut de la ,,casiera" 20 lei de adult .pentru ce sa platim aceasta suma? a investit cineva vreun ban in ceva? de ce trebuie sa platim ceva ce ne-a dat dumnezeu ?pentru ce acesti bani? avea dreptate moculeasca :suntem o tara de c....!
| |
| | | alx7891
Mesaje : 174 Data de inscriere : 30/08/2012 Localizare : SIBIU
| Subiect: Re: MUNTELE DE SARE -SLANIC PRAHOVA Sam 29 Sept 2012, 18:15 | |
| - octavian68 a scris:
- am fost astazi in slanic prahova.dupa ce am vizitat salina ,am zis sa vizitam ce a mai ramas din muntele de sare ,dar surpriza!!!!!!!!! ca sa putem vedea muntele de sare ni s-a cerut de la ,,casiera" 20 lei de adult .pentru ce sa platim aceasta suma? a investit cineva vreun ban in ceva? de ce trebuie sa platim ceva ce ne-a dat dumnezeu ?pentru ce acesti bani? avea dreptate moculeasca :suntem o tara de c....!
Nu sunt de acord cu taxa acea asa mare, dar sunt de acord cu taxarea deoarece nu suntem civilizati, nu pastram curatenea. Comunitatile locale nu sunt de acord pe banii lor sa faca curatenie, si atunci este justificata taxa. | |
| | | discoid21 ADMINISTRATOR FORUM
Mesaje : 537 Data de inscriere : 26/04/2010 Varsta : 40 Localizare : Reg. Ormansag, UNGARIA
| Subiect: Re: MUNTELE DE SARE -SLANIC PRAHOVA Lun 01 Oct 2012, 12:26 | |
| Din moment ce platesti o taxa de intrare, te vezi oarecum obligat sa respecti locul pe care il vizitezi. Cred ca nu are rost sa intram mai adanc in polemica. | |
| | | octavian68
| Subiect: MUNTELE DE SARE -SLANIC PRAHOVA Mier 03 Oct 2012, 14:29 | |
| te cred ! dar te-ai intrebat cine incaseaza acesti bani ? daca acesti bani ar reveni ,,muntelui'' nu mi-ar pare rau !dar din moment ce acesti bani ti-i cere casiera de la baia baciului sau ,,doamna'' care te asteapta in usa restaurantului ,,grota miresii'' si-ti spune ca nu-ti da voie sa treci decat daca faci consumatie la masa . ai fost pe acolo vreodata si le-ai platit lor ? daca da, mare pacat . in felul asta incurajati genul asta de oameni! maine , poimaine te trezesti ca i-ti ,,cumpara'' cineva terenul din fata casei tale si nu vei putea intra decat daca-i dai lui o anumita suma ! NU ASA SE FACE TURISM IN ROMANIA ! SAU I-TI CNVINE? | |
| | | pseudokryticon ADMINISTRATOR FORUM
Mesaje : 4172 Data de inscriere : 24/05/2011 Varsta : 60 Localizare : Pascani / Harlau - Iasi
| Subiect: Re: MUNTELE DE SARE -SLANIC PRAHOVA Mier 03 Oct 2012, 19:41 | |
| - octavian68 a scris:
- te cred ! dar te-ai intrebat cine incaseaza acesti bani ? daca acesti bani ar reveni ,,muntelui'' nu mi-ar pare rau !dar din moment ce acesti bani ti-i cere casiera de la baia baciului sau ,,doamna'' care te asteapta in usa restaurantului ,,grota miresii'' si-ti spune ca nu-ti da voie sa treci decat daca faci consumatie la masa . ai fost pe acolo vreodata si le-ai platit lor ? daca da, mare pacat . in felul asta incurajati genul asta de oameni! maine , poimaine te trezesti ca i-ti ,,cumpara'' cineva terenul din fata casei tale si nu vei putea intra decat daca-i dai lui o anumita suma ! NU ASA SE FACE TURISM IN ROMANIA ! SAU I-TI CNVINE?
Tinere Octavian,In principiu ai dreptate! Pana vin sa-mi cumpere boii de la bicicleta va mai trece ceva vreme, nu m-as infige asa tare si nu m-as intrista. Ei pierd, cei ce bareaza drumul catre frumusetile Romaniei. Ce MA INTRISTEAZA este ca cineva care scrie corect "ti-i cere" si "si-ti spune" greseste flagrant putin mai incolo la "i-ti cumpara" si "i-ti convine". Chiar ma intristeaza! Nu as plange pe umarul Romaniei, de mult nu mai este a noastra si nu va fi nici intr-un caz a urmasilor nostri "in veacul vecilor". Daca vei citi niste posturi de-ale mele mai vechi vei intelege ca-ti impartasesc intru totul punctul de vedere si recomand tuturor sa vada fara sa plateasca, daca se poate. Din pacate intampin rezistenta chiar in familie si nu am reusit sa scap niciodata fara sa platesc cat de putin. Vezi, citeste, chiar si cartea de gramatica unde ti se va explica de ce "iti" se scrie TOTDEAUNA legat... | |
| | | KatalinPaall
| Subiect: Re: MUNTELE DE SARE -SLANIC PRAHOVA Vin 05 Oct 2012, 14:29 | |
| | |
| | | octavian68
| Subiect: INTERES PENTRU TURISM SAU GRAMATICA ? Dum 07 Oct 2012, 15:07 | |
| Vezi, citeste, chiar si cartea de gramatica unde ti se va explica de ce "iti" se scrie TOTDEAUNA legat...
DACA TE INTERESEAZA ,,GRAMATICA'' MEA SI NU DISCUTIILE DESPRE TURISMUL ROMANESC CARE ESTE LA ,,PAMANT'' CRED CA NU AM CU CINE DISCUTA MAI DOMNULE ,PRUTEANU' .GRAMATICA MEA ASA JALNICA CUM ESTE ,NU SE COMPARA CU INTERESUL TAU PENTRU TURISMUL ADEVARAT. HALAL MODERATOR . RUSINE! SI ,,IMI'' PARE TARE RAU CA AM POSTAT AICI. | |
Mesaje : 4172 Data de inscriere : 24/05/2011 Varsta : 60 Localizare : Pascani / Harlau - Iasi
| Subiect: Re: MUNTELE DE SARE -SLANIC PRAHOVA Dum 07 Oct 2012, 18:45 | |
| Tinere Octavian, In primele 6 cuvinte pe care ti le-am adresat ti-am dat dreptate. Ce fel de Moderator iti doresti? Daca as fi fost impotriva ta nu ti-ar fi placut, crede-ma. Plangi dupa defunctul turism dar pierzi din vedere ca, de fapt, ajuti la ingroparea lui prin pierderea romanitatii de care zici ca nimeni nu are grija. Nu ma mir daca nu vei intelege sensul acestui mesaj, gramatica este grea, de aceea nu toti suntem Coelho sau Sadoveanu sau Pseudokryticon. Nu, rusine nu are cum sa-mi fie mie sau celor care scriu si apreciaza acest forum. Rusine ar trebui sa le fie celor care se dau romani de vita veche si politisti ai turismului romanesc dar ei nu stiu sa scrie corect gramatical in limba tarii in care s-au nascut iar cand cineva le atrage atentia, hopa!, le sare tandara... Pa! Alte forumuri te asteapta! Daca totusi te vei hotari sa ramai alaturi de noi, fii binevenit! (Hotaraste cu calm ce iti doresti: sa ai mereu dreptate sau sa faci schimb de idei si de informatii alaturi de noi?) | |
| | | COSTACHE MIHAIL ADMINISTRATOR FORUM
Mesaje : 2281 Data de inscriere : 27/11/2009 Varsta : 52 Localizare : BUCURESTI
| Subiect: Re: MUNTELE DE SARE -SLANIC PRAHOVA Lun 08 Oct 2012, 07:37 | |
| Eu zic ca nu trebuie sa va certati! Trebuie sa fiti ingaduitori! Greseli le pot face si cei care scriu corect, dar din graba tasteaza gresit o litera sau chiar mai multe. Octavian, eu zic sa ramai pe forum! | |
| Subiect: Re: MUNTELE DE SARE -SLANIC PRAHOVA Lun 08 Oct 2012, 15:53 | |
| Da' cine se cearta? Eu nu ma cert cu nimeni si nu cert pe nimeni! Totusi nu este vorba de o greseala ci de aceeasi greseala... de trei ori! Este ca-n bancul cu politistul care gaseste victima ucisa cu 10 lovituri de cutit si nu exclama decat: "Saracul, asa sinucidere groaznica!" | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: MUNTELE DE SARE -SLANIC PRAHOVA | |
| |
| | | | MUNTELE DE SARE -SLANIC PRAHOVA | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |