Forumul turistic din Romania
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Forumul turistic din Romania

Un forum despre turism si calatorii
 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi

In jos 
2 participanți
AutorMesaj
discoid21
ADMINISTRATOR FORUM
discoid21


Mesaje : 537
Data de inscriere : 26/04/2010
Varsta : 40
Localizare : Reg. Ormansag, UNGARIA

Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi Empty
MesajSubiect: Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi   Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi Icon_minitimeDum 19 Mai 2013, 10:04

Salutare, dragi colegi. Până acum, acest forum a fost în mare parte un loc unde ne-am împărtăşit impresiile de călătorie, am postat poze şi am distribuit informaţii utile. Forumul ne-a oferit totodată şi ocazia de a ne împrieteni; mă bucur că am cunoscut oameni minunaţi în diferite părţi ale ţării, prin intermediul acestui forum! Consider că acum e momentul să facem un pas înainte, e momentul să facem şi ceva practic pentru dezvoltarea turismului românesc !

Avem şi noi o şansă de a face ceva, de a ne aduce contribuţia la dezvoltarea turismului românesc şi să obţinem şi un venit din asta. În ce constă şansa noastră, ce putem face exact? Este exact ceea ce învăţ să fac aici, în acest sat din Ungaria unde mă aflu. Este ceva ce o fac localnicii, oamenii de rând şi nu autorităţile. Este vorba de drumurile verzi.

Ce este un drum verde (Greenway)
Drumurile verzi au apărut pentru prima dată în SUA, iar de acolo s-au răspândit în toată lumea. În Europa există deja drumuri verzi în Austria, Rep. Cehă, Polonia, Slovacia, Ungaria şi deja există un drum verde şi în România. Atâta doar că drumul verde din România se află în ţinutul secuiesc, o zonă care nu prea e România… ei vor autonomie, pentru ei limba română e limbă străină, nu are rost să intru în detalii, vreau doar să zic că e timpul să împânzim şi celelalte zone ale ţării cu drumuri verzi.

Aici se pot vedea diverse drumuri verzi din Europa:
Pe Odra (Polonia): www.szlakodry.pl
In Pomerania (Polonia): www.naszyjnikpolnocy.pl
Drumul "Bicicleta verde" (Polonia, Slovacia si Ucraina): www.zielonyrower.pl
Drumul apelor minerale, momentan singurul drum verde din Romania... insa nu prea romanesc: www.epce.ro


Un drum verde este un drum care conectează turistul de natura locului, de localnici, de tradiţiile locului şi evident de mâncarea specifică locului. Este un drum separat de şosele şi alte drumuri construite de autorităţi, pentru că este un drum destinat exclusiv mijloacelor nemotorizate: biciclete, drumeţii, sau chiar călare pe cal. Ideea e că pe drumurile verzi poţi merge ori pe jos, ori cu orice mijloc atâta timp cât este nemotorizat. Deci fără ATV-uri, fără motociclete, etc! După cum observ aici, pe drumul verde de aici, cel mai des se circula cu bicicletele.

Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi Ormansag_apr14_0100

A nu se confunda drumurile verzi cu pistele de biciclete!

Drumurile verzi nu sunt nişte piste asfaltate de biciclete. Pot exista şi piste asfaltate, dar nu e o condiţie obligatorie. Drumul verde de aici unde sunt, conţine multe porţiuni de pământ bătătorit. Drumurile se pot înfiinţa în păduri, pe diguri, pe lângă cursurile unor ape, sau chiar pe căile ferate abandonate. Pasionaţilor de trenuri, înainte de a arunca cu pietre, gândiţi-vă ce v-ar încânta mai mult să vedeţi: nişte căi ferate abandonate ruginite, înăbuşite în bălării, sau nişte peisaje vesele şi dinamice cu mulţi turişti mergând pe terasamentul unor foste căi ferate?


Drumurile verzi sunt mai mult decât nişte simple drumuri prin păduri, pe lângă ape, etc. Ele fie pornesc dintr-un oraş mai mare spre o zonă rurală, fie sunt create în diferite zone pitoreşti. Pe parcursul acestor drumuri, turiştii au ocazia să cunoască localnici, să mănânce mâncare tradiţională, să cunoască meşteşugurile tradiţionale. Astfel localnicii au o şansă în plus de a-şi vinde marfa şi serviciile. Drumurile verzi trec pe lângă casele celor cre au ceva de oferit şi de aceea se înfiinţează cu ajutorul localnicilor unei zone şi ţinând cont de indicaţiile localnicilor.

Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi Ormansag_apr14_0111


Zicând până aici, am ajuns şi la întrebarea cheie: cine înfiinţează un drum verde şi cum ?

Un drum verde se înfiinţează de către cel puţin un ONG, cu sprijinul localnicilor care au ceva de oferit. Să zicem că tu ai moştenit o casă veche de la străbunici, care se află într-o zonă frumoasă. Vrei să transformi aceea casă într-o pensiune cu specific local. În acest caz, propui ONG-ului care se ocupă de drumul verde, ca acest drum să treacă şi pe la casa ta, iar casa ta să fie marcată pe hartă. Asta facem şi noi aici. Suntem într-un ONG şi ţinem conferinţe în toate localităţile apropiate, unde chemăm oameni care vor să se implice.

În concluzie, drumurile verzi se înfiinţează de către un ONG cu ajutorul localnicilor care vor să se implice. Drumurile verzi NU se înfiinţează de către autorităţi. Dacă nu stă în puterea noastră să construim autostrăzi şi căi ferate, iată că stă în puterea noastră să construim drumuri verzi!

Înfiinţarea de drumuri verzi este susţinută de Uniunea Europeană, deci există fonduri europene alocate în acest sens.
M-am gândit că noi, membri forumului turistic am putea înfiinţa un ONG, am putea să ne ocupăm de drumuri verzi printre altele şi aşa am atrage fonduri europene.

Hai să vedem pe scurt de ce avem nevoie de drumuri verzi. Ce avantaje prezintă acestea:
• Se execută mai uşor ca nişte şosele, nefiind nevoie de asfalt, betoane. Astfel sunt nişte drumuri ecologice.
• Pot fi o sursă de venit pentru localnici: cei care prepară mâncăruri, cei care execută obiecte tradiţionale, cei care deţin pensiuni, cei care deţin centre de închiriat biciclete, etc.
• Ajută la păstrarea şi promovarea tradiţiilor locale
• Pentru tinerii localnici, drumurile verzi sunt o ocazie de a rămâne acasă. Ştim cu toţii că tinerii pleacă în masă de la sate, spre Bucureşti sau chiar iau drumul străinătăţii. Iată, putem să le dăm o şansă pentru a rămâne acasă.
• Sunt o şansă pentru dezvoltarea regiunii
• Pentru turişti, e o modalitate de a călători ieftin şi e totodată o alternativă la turismul de masă.
• E o şansă de a aduce turişti străini în ţară, deci şi bani din afară.
• Drumurile verzi sunt o modalitate de turism ecologic, prietenos cu mediul.


Pe măsură ce particip aici la dezvoltarea unui drum verde, înţeleg tot mai mult importanţa şi potenţialul pe care acesta îl are. Îmi doresc foarte mult ca la întoarcere (2014) să înfiinţez şi în România un astfel de drum verde.

Propunerea mea este de un drum care să fie ca un circuit în euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa. Această euroregiune conţine o zonă din sud-estul Ungariei (Szeged), din România judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara şi Arad, iar din Serbia conţine Vojvodina, cu centrul la Novi Sad. Ar fi bun un drum verde prin judeţul Caraş-Severin, deoarece e o zonă muntoasă, extrem de pitorească, iar oamenii sunt ospitalieri. Un drum verde care va trece prin Timiş, Caraş şi se va continua în regiunea Vojvodina, va uni totodată Banatul românesc de Banatul Sârbesc; va facilita schimbul de turişti.

Ceea ce pot să ofer sunt cunoştiinţele pe care le acumulez, contactele cu organizaţiile partenere de aici din Ungaria... am primit chiar şi datele de contact de la Fundaţia pentru parteneriat comunitar România, fundaţia care s-a implicat în crearea drumului verde din secuime. Mai cunosc o doamnă care e redactor şef la un ziar timişorean şi care desigur că ar putea promova iniţiativa.
Deja am scris destul, sper că nu am fost (prea) plictisitor. Hai să începem să ne organizăm, să creem ceva ce să rămână în urma noastră.
Sus In jos
http://onouaperspectiva.wordpress.com
danucky




Mesaje : 448
Data de inscriere : 06/07/2011
Varsta : 46
Localizare : Oradea

Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi Empty
MesajSubiect: Re: Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi   Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi Icon_minitimeLun 20 Mai 2013, 05:23

buna ideea, ar fi fain pusa in practica.
ca o nota separata, mi se pare ironic ca euroregiunea DKMT (Dunăre-Criș-Mureș-Tisa) nu include si judetul Bihor, Tara Crisurilor, care are in schimb o megaeuroregiune cu Hajdu-Bihar si... cam atat.
Sus In jos
discoid21
ADMINISTRATOR FORUM
discoid21


Mesaje : 537
Data de inscriere : 26/04/2010
Varsta : 40
Localizare : Reg. Ormansag, UNGARIA

Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi Empty
MesajSubiect: Re: Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi   Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi Icon_minitimeMar 21 Mai 2013, 10:22

Citat :
ca o nota separata, mi se pare ironic ca euroregiunea DKMT (Dunăre-Criș-Mureș-Tisa) nu include si judetul Bihor, Tara Crisurilor, care are in schimb o megaeuroregiune cu Hajdu-Bihar si... cam atat.

Judeţul Bihor, împreună cu Hajdu-Bihar face parte din euroregiunea Carpaţi, care mai cuprinde regiunea Zakarpatska (sau o parte din ea) din Ucraina, o regiune din Slovacia şi voievodatul Podkarpackie din Polonia.

-
Revenind la drumurile verzi, astăzi vom organiza un eveniment informativ într-o localitate pe care am vrea să o includem pe harta traseului.

Pozele postate în acest topic le-am realizat cu ocazia unei ture în grup pe drumul verde Ormansag. Aş mai adăuga un amănunt despre acest drum verde. Preşedintele ONG-ului unde sunt acum a participat la un program în Honduras, un program de genul cum e şi acesta unde sunt eu acum. Acolo în Honduras, a avut ocazia să vadă un drum verde şi să înveţe ce şi cum cu drumurile acestea verzi. La întoarcerea sa în Ungaria, şi-a adunat oameni în jurul său şi împreună au înfiinţat drumul verde Ormansag. Deci iată că se poate şi tot aşa am certitudinea că putem şi noi înfiinţa un drum verde în Caraş-Severin, iar de acolo pot porni alte şi alte drumuri verzi prin toată ţara.

Nu stă în puterea noastră să construim autostrăzi, nici căi ferate, dar stă în puterea noastră să construim drumuri verzi. Aşa că... să le construim!
Sus In jos
http://onouaperspectiva.wordpress.com
Continut sponsorizat





Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi Empty
MesajSubiect: Re: Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi   Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi Icon_minitime

Sus In jos
 
Propunere de proiect turistic - Drumuri verzi
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Drumuri, sosele "turistice"
» S.O.S TURISTIC
» BORSA (MM)
» FORUMUL TURISTIC - 2 ANI DE LA INFIINTARE!
» REGULILE FORUMULUI TURISTIC

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forumul turistic din Romania :: DIVERSE :: FEL DE FEL-
Mergi direct la: