Biserica Trei Ierarhi<Intins „in albia facuta de cateva dealuri rotunde, dar mai ales intre povarnisul Copoului si valea serpuitorului Bahlui.... Iasul poseda monumenta exceptionale si a pastrat o frumusete, ce nu scapa ochiului fin si artist...”(George Calinescu).
Printre minunile acestei vechi capitale a Moldovei straluceste si ctitoria de demult a lui Vasile Lupu. Ridicata in 1639, impreuna cu intregul complex manastiresc cunoscut si sub numele de Trisfetitele, biserica Trei Ierarhi impartaseste multe din incercarile grele prin care a trecut Moldova si, in primul rand, capitala ei. Trupele straine o prada de nenumarate ori. Este incendiata in 1650 de tatari, apoi de ostile polone conduse de Ioan Sobieski. Cutremurele au contribuit in plus la deteriorarea acestui edificiu. Incendiul din 1827 a prefacut in cenusa o mare parte din Iasi. Atunci a ars si acoperisul bisericii, care va fi refacut abia in 1837.
Deseori reparata, biserica Trei Ierarhi ramane una din capodoperele arhitecturale ale patriei noastre.
„Monumentul pare opera unui bijutier” ( George Calinescu). A unui bijutier care cu arta a obligat piatra sa-si piarda duritatea in noi si capricioase linii imbinate dupa vointa sa.
De fapt aceasta fastuoasa dantelarie ii confera marea ei originalitate. Cu multa grija pentru frumusetea ctitoriei sale, Vasile Lupu a chemat zugravi renumiti pentru a o picta. Din opera acestora ne-au ramas fragmente. Portretul lui Vasile Lupu, cel al doamnei Tudosca, al fiului lor Ioan si al fiicei Ruxandra ( azi aflate in sala gotica din curtea bisericii) se remarca prin maiestria executiei. Despre ele, calatorul turc Evlia Celebi scria in 1659 ca sunt „aidoma cu niste fiinte insufletite”.
In acest secular lacas a fost inmormantat Vasile Lupu. Tot aici se afla mormantul marelui carturar Dimitrie Cantemir si cel al domnitorului Al. I Cuza, ale carui oseminte au fost stramutate de la Ruginoasa.
Inca de la inceputurile ei, manastirea Trei Ierarhi a devenit un important centru de cultura al Moldovei. La insistentele mitropolitului Varlaam – unul dintre cei mai distinsi carturari ai secolului al XVII-lea – Vasile Lupu incuviinteaza instalarea in manastire a unei tipografii. De sub teascurile ei apar lucrari in limba romana. Prima este „Cartea romaneasca de invatatura”(1643). La sfatul aceluiasi Varlaam, Vasile Lupu infiinteaza la Trei Ierarhi o scoala superioara. Incinta manastirii devenind neincapatoare, domnul Moldovei ii da scolii un alt local, unde a functionat aproape 15 ani, incepand din 1641. Se presupune ca printre elevii ei ar fi fost si marii carturari Nicolae Milescu si Dosoftei.
In 1851, la Trei Ierarhi se deschide Scoala preparandala, in scopul de a pregati invatatori. Aici au predat B.P. Hasdeu, Grigore Cobalcescu, V.A. Urechia. In 1863, Titu Maiorescu a fost numit director al acestei scoli. Printre elevii ei s-au numarat si Ion Creanga. In 1864 – 1865 Mihai Eminescu a facut parte din comisia de examinare in calitate de revizor scolar.>
- 100 de Monumente si locuri istorice ale patriei - Editura Ion Creanga - Bucuresti 1977