Forumul turistic din Romania
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Forumul turistic din Romania

Un forum despre turism si calatorii

AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

CETATEA SOIMUS (AR)

In jos 
3 participanți
AutorMesaj
Calator mioritic
ADMINISTRATOR FORUM
Calator mioritic

Data de inscriere : 14/10/2010
Varsta : 68
Localizare : Pascani/Iasi

CETATEA SOIMUS (AR) Empty
MesajSubiect: CETATEA SOIMUS (AR)   CETATEA SOIMUS (AR) Icon_minitimeMier 26 Oct 2011, 07:46

Cetatea Soimus
<Pe un pinten al muntilor Zarandului, pe varful Circa, langa Lipova, se vad din departare ruinele cetatii Soimus, ridicata aici prin veacul al XIII –lea. Pentru a tine piept invaziilor tatarilor,care in incursiunile lor pe aceste meleaguri strabateau defileul Muresului, cetatea avea un important rol strategic, fiind asezata chiar in capatul defileului. Cea mai mare amploare a capatat cetatea, in prima jumatate a secolului al XV-lea, in timpul vestitului comandant de osti Iancu de Hunedoara. El o reconstruieste si o mareste, in scopul unei si mai bune aparari. Dar urmatorii stapani s-au ingrijit foarte putin de cetate. ...Documentele amintesc astfel de cucerirea cetatii in 1514, dupa ce fusese timp de 3 zile asediata de cetele rasculate conduse de Gheorghe Doja. Secolul al XVI-lea aduce noi modificari in constructia ei. Legenda spune ca, daca o gasca este aruncata in fantana din curtea cetatii, aceasta ajungea inot in Mures, probabil printr-un canal subteran. Mandra cetate banateana a apucat zilele glorioase cand pe turnurile ei au fluturat falnic, in 1599, steagurile lui Mihai Viteazul, care a lasat aici o garnizoana condusa de un parcalab.
La mai putin de o suta de ani de la acest eveniment, cetatea, atat de bogata in traditii, afost distrusa. Luptele care au avut loc intre turci si austrieci in anul 1688 ii pricinuiesc cele mai cumplite stricaciuni. Paragina pune stapanire pe zidurile naruite si incetul cu incetul peste ele s-au asternut tacerea si pustiul....>

- 100 de Monumente si locuri istorice ale patriei - Editura Ion Creanga - Bucuresti 1977
Sus In jos
discoid21
ADMINISTRATOR FORUM
discoid21

Data de inscriere : 26/04/2010
Varsta : 40
Localizare : Reg. Ormansag, UNGARIA

MesajSubiect: Re: CETATEA SOIMUS (AR)   CETATEA SOIMUS (AR) Icon_minitimeMier 26 Oct 2011, 08:07

Am vizitat cetatea Soimus odata in '97, si apoi in '99.
Se pare ca nu am incarcat nici o vedere cu cetatea pe host. Stiu ca am niste vederi cu Lipova, unde se poate vedea si cetatea Soimus. Le postez in curand.

Cetatea se afla pe varful unui deal. Pana la cetatea este un drum foarte ingust care urca de jur imprejurul dealului ca o serpentina.
Odata ajuns la cetate, poti vedea o panorama intinsa a zonei, incluzand Muresul, calea ferata, dealurile invecinate si o parte din Lipova.
Sus In jos
http://onouaperspectiva.wordpress.com
Calator mioritic
ADMINISTRATOR FORUM
Calator mioritic

MesajSubiect: Cetatea Soimus   CETATEA SOIMUS (AR) Icon_minitimeMier 26 Oct 2011, 09:35

Din pacate nu am fost niciodata aici. Cred ca am vazut un fotoreportaj interesant pe forumul feroviar cu acest obiectiv.
Asteptam imaginile.
Sus In jos
discoid21
ADMINISTRATOR FORUM
discoid21

Data de inscriere : 26/04/2010
Varsta : 40
Localizare : Reg. Ormansag, UNGARIA

MesajSubiect: Re: CETATEA SOIMUS (AR)   CETATEA SOIMUS (AR) Icon_minitimeVin 04 Noi 2011, 19:11

Au sosit si imaginile.

In vederea de mai jos se vede cetatea asezata in varful dealului:
CETATEA SOIMUS (AR) Lipova01

Dupa cum am scris ceva mai sus, de la cetate se poate vedea toata panorama zonei, incluzand Muresul, calea ferata, dealurile invecinate si ... altele. Vederea de mai jos spune totul:
CETATEA SOIMUS (AR) Lipova03
Sus In jos
http://onouaperspectiva.wordpress.com
Calator mioritic
ADMINISTRATOR FORUM
Calator mioritic

MesajSubiect: Re: CETATEA SOIMUS (AR)   CETATEA SOIMUS (AR) Icon_minitimeMar 18 Iun 2013, 19:22

(......Ascensiunea la fortificatia Soimosului este o simpla formalitate, iar opririle imi sunt dictate numai de panorama spectaculoasa asupra Vaii Muresului si orasului Lipova, dominat dinspre nord de biserica Sfanta Maria Radna.
CETATEA SOIMUS (AR) Dsc07169
Cetatea medievala Soimos dateaza din secolul XIII si a fost construita de familia banului Pal, ca raspuns la primele invazii ale tatarilor, urmand sa aibe un istoric zbuciumat de aproximativ 500 de ani. Desi zidurile ei s-au transformat treptat in ruine, acestea s-au pastrat exemplar timp de peste 200 de ani.
CETATEA SOIMUS (AR) Dsc07171
CETATEA SOIMUS (AR) Dsc07178
CETATEA SOIMUS (AR) Dsc07194
Imi amintesc ca in apropiere de Ghioroc, tot in preajma Muresului, undeva spre Arad, se mai afla o cetate destul de asemanatoare – Cetatea Siria – pe care imi propun s-o vizitez cat de curand posibil, constituie un motiv serios de revenire in culoarul Muresului si zona Aradului. ....)
Sus In jos
danucky

Data de inscriere : 06/07/2011
Varsta : 46
Localizare : Oradea

MesajSubiect: Re: CETATEA SOIMUS (AR)   CETATEA SOIMUS (AR) Icon_minitimeMar 18 Iun 2013, 19:52

interesant site-ul geografic, multumim si pentru link
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: CETATEA SOIMUS (AR)   CETATEA SOIMUS (AR) Icon_minitime

Sus In jos

CETATEA SOIMUS (AR)
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» CETATEA SIGHISOARA (MS)
» Cetatea ENISALA, Babadag, TL
» Cetatea RUPEA, BV
» CETATEA DE SCAUN A SUCEVEI
» DUBLURI DE MESAJE

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forumul turistic din Romania :: MUZEE, OBIECTIVE TURISTICE SI ISTORICE :: MUZEE, OBIECTIVE TURISTICE SI ISTORICE DIN CRISANA-
Mergi direct la: