Muzeul<”Palatul Dimitrie N. Ghika - Comanesti” – monument istoric si de arhitectura construit in 1890 ( arhitect Albert Galleron – acelasi care a proiectat Ateneul din Bucuresti), cuprinde 22 de incaperi pe doua nivele. In constructia ” Palatului” s-a apelat la arhitectura eclectica, care domina spiritul Europei la sfarsitul secolului XIX. Profesorul Nicolae Iorga, calatorind inainte de anul 1918 pe Valea Trotusului, ne lasa urmatoarea descriere:
„Castelul, o cladire noua, in mijlocul unei gradini foarte frumoase.... care se pot admira mai mult decat locui si intrebuinta...”.
Ortensia Racovita in 1895 ne prezinta parcul Palatului, ce se „intindea pe 40 de falci fiind negresit una din cele mai mari si frumoase gradini din tara. Se mai afla cascade, havusuri, un lac mare si mai multe canaluri pe care se umbla cu barca, insula cu pavilioane si chioscuri...”
Parcul si Palatul au fost resedinta familiei Ghika-Comanesti pana in anul 1946 dupa care a primit numeroase destinatii; scoli, casa pionerului si in final muzeu.
Dimitrie N. Ghika Comanesti ( 1838-1923), casatorit cu Zoe Lahovary (1851-1902), a fost descendent din Ghiculestii moldoveni. Doctor in Drept, Consilier la Curtea de Apel, Prefect al judetului, pregateste si intreprinde impreuna cu fiul sau, Nicolae, la indemnul naturalistului, Grigore Antipa, expeditia in „Cornul oriental al Africii” – patru luni – pornind in luna septembrie.
Sunt cei dintai doi romani, care au intreprins o calatorie stiintifica in „Tara somalilor”, sunt recunoscuti ca mari exploratori fiindca expeditia s-a soldat cu trofee cinegetice demne de pasiune lor de vanatori. ...> - din pliantul muzeului.
Cladirea se afla in apropierea garii din Comanesti ( sora geamana a celei din Curte de Arges) si este transformata in muzeu etnografic. Cand l-am vizitat prima data (muzeul) avea expuse la intrare trofeele cinegetice ale celor doi vanatori care dup aun timp au fost transferate la muzeul Antipa din Bucuresti.