| Manastirea NEAMT (NT) | |
|
+2Calator mioritic COSTACHE MIHAIL 6 participanți |
|
Autor | Mesaj |
---|
COSTACHE MIHAIL ADMINISTRATOR FORUM
Mesaje : 2281 Data de inscriere : 27/11/2009 Varsta : 52 Localizare : BUCURESTI
| Subiect: Manastirea NEAMT (NT) Vin 15 Ian 2010, 14:52 | |
| Manastirea Neamt are hramul Inaltarea Domnului, si se afla in Comuna Vanatori-Neamt,, in apropiere de orasul Targu Neamt. | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Vin 15 Ian 2010, 14:52 | |
| O ilustrata cu Manastirea Neamt: | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Lun 08 Feb 2010, 14:32 | |
| Am gasit prin colectia mea o ilustrata cu Manastirea Neamt | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Mier 10 Feb 2010, 14:35 | |
| O alta ilustrata gasita prin colectia mea: | |
|
| |
Calator mioritic ADMINISTRATOR FORUM
Mesaje : 3231 Data de inscriere : 14/10/2010 Varsta : 68 Localizare : Pascani/Iasi
| Subiect: Manastirea Neamt Mar 22 Mar 2011, 10:38 | |
| < Manastirea Neamt, plasata pe malul apei Nemtisorului se gaseste la cca. 15 km de orasul Targu Neamt. Prima ctitorie din piatra a lui Petru I Musat (1357 - 1391), demolata in sec. XIX, prezenta interes deoarece data de la inceputul statului feudal moldovenesc. In anul 1497, Stefan cel Mare (1457 - 1504) a zidit spre nord de ctitoria lui Petru, Biserica Inaltarii, unul din cele mai valoroase monumente arhitecturale feudale. Manastirea Neamt a constituit un important focar de cultura moldoveneasca, in jurul ei strangandu-se primii artisti ai artei vechi romanesti (Gavril Uric, Teodor Marasescu, Ghervasie, Macarie). Uric este considerat creatorul scolii moldovenesti de miniatura, opera sa principala - Tetraevanghel - fiind pastrata azi in biblioteca Bodleiana a Universitatii din Oxford. In incinta manastirii se pastreaza una din cele mai vechi biblioteci din tara si un muzeu cu piese de argintarie, broderii, icoane (Fuga in Egipt de Nicolae Grigorescu). In sec. XVII - XIX a functionat si o tipografie cu un vestit centru de gravura in lemn. Biserica manastirii, dezvoltata pe un ax longitudinal, cu o lungime mare (40.50 m) fata de constructiile anterioare, cuprinde de asemenea un elemnet nou - exonartexul, boltit cum o calota sferica pe arce piezise si pandantivi, dupa care urmeaza pronaosul, boltit la fel, dar cu doua calote, grpnita, naosul care reproduce tipul caracteristic (trilobat si cu turla) si cele trei abside, semicirculare in interior si poligonale in exterior. Interioarele sunt decorate cu rame simple de piatra fatuita sau portaluri sculptate (usa pronaosului), iar exteriorul este bogat impodobit cu ancadramente gotice, arcade, firide, ocnite si benzi de ceramica smaltuita. Efectele de plastica monumentala, precum si realizarea unei compozitii spatiale dominante pe verticala, obtinuta prin turla de deasupra naosului, fac din acest edificiu o realizare de sinteza a arhitecturii lui Stefan cel Mare si, totodata, cea mai monumentala dintre constructiile sale de cult. > -Constructii Monumentale - Editura Stiintifica si Enciclopedica - Bucuresti 1989 - | |
|
| |
pseudokryticon ADMINISTRATOR FORUM
Mesaje : 4172 Data de inscriere : 24/05/2011 Varsta : 60 Localizare : Pascani / Harlau - Iasi
| Subiect: diverse imagini de final Mar 05 Iul 2011, 18:20 | |
| In 1989 nu se putea spune ca Manastirea Neamtu detine cea mai veche icoana facatoare de minuni din Romania, asa numita Maica Domnului Liddiana, pictata in jurul lui 665 in Lidda, dupa o icoana a Maicii Domnului creata dupa natura de Sf Evanghelist Luca si primita de Alexandru cel Bun de la imparatul Bizantului (inca nu se stie de la care, era cam ca acuma, vid de putere).
De asemenea in prezentarea de mai sus se vorbeste de EXONARTEX. In DEXONLINE > EXONÁRTEX = s. n. pridvor deschis spre latura de vest a bazilicilor creştine. (< fr. exonarthex). Va rog sa priviti imaginile cu biserica si sa nu-mi spuneti pseudokryticon daca vedeti asa ceva! Biserica are pridvor simplu, inchis, cu deschidere la sud, la fel ca la alte biserici ctitorite de Stefan cel Mare, la Putna, Voronet, etc.
Ultima editare efectuata de catre pseudokryticon in Mar 05 Iul 2011, 18:52, editata de 1 ori | |
|
| |
Mesaje : 4172 Data de inscriere : 24/05/2011 Varsta : 60 Localizare : Pascani / Harlau - Iasi
| Subiect: diverse imagini de final Mar 05 Iul 2011, 18:44 | |
| Nu stiu ce nu are acest salas, ce-i lipseste, dar mie nu-mi place! Poate vibratiile negative cu care vin aici toti turistii si-i impiedica pe sihastri sa se ocupe cu principala lor indeletnicire: rugaciunea. Sau chiar sihastrii nu sunt de cea mai buna calitate duhovniceasca dar nu pot sustine asta, nu am destule informatii si nici caderea sa o fac... Cert este ca nu-mi place! Totusi, cateva imagini de la una din putinele vizite in zona in 2007, spre deosebire de surata de la Sihastrie, unde este altceva, pamantul ma linisteste, acolo e inmormantat Cleopa, poti sa te reculegi in liniste. | |
|
| |
Mesaje : 3231 Data de inscriere : 14/10/2010 Varsta : 68 Localizare : Pascani/Iasi
| Subiect: Manastirea Neamt Vin 22 Iul 2011, 09:05 | |
| O ilustrata mai veche a Manastirii: | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Vin 20 Ian 2012, 16:33 | |
| De aceasta manastire (care, cu toata incarcatura ei istorica, nu-mi place) apartine si Mitocul Baiceni (IS). Doar o poza cu placuta de pe un gard inalt si irational pentru o asezare care ar trebui sa fie cat mai deschisa. Probabil fratii se tem de ursii care nu mai circula prin zona de prin 1700. | |
|
| |
| Subiect: Manastirea Neamt Mar 31 Ian 2012, 15:31 | |
| Manastirea Neamtului/ONT/02 Ianuarie 1969 | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Mar 05 Iun 2012, 13:32 | |
| Manastirea Neamt (sec XV)- Mitropolia Moldovei si Sucevei: | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Sam 21 Iul 2012, 10:41 | |
| Cateva diapozitive mai vechi de la Manastirea Neamt: Catapeteasma: Pridvorul: Intrarea din pridvor in pronaos: Pronaosul: Strana Domneasca: | |
|
| |
KQQ
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Mier 12 Sept 2012, 23:25 | |
| - Citat :
- Nu stiu ce nu are acest salas, ce-i lipseste, dar mie nu-mi place!
Desi nu am fost acolo (eu fiind preocupat de biserici mai ales din punct de vedere al arhitecturii si, evident, al acusticii) pot spune ca exista cel putin un motiv intemeiat ca lui Pseudokryticon sa nu-i placa manastirea. Motivul. Acea constructie, in stil neoclasic, care arata ca si cum ar fi paraclis, aflata pe latura estica a ansamblului. Nu e in armonie cu biserica principala. - Citat :
- ce-i lipseste
Unitatea. Stil moldovenesc alaturi de o constructie neoclasica. Daca am inteles bine, hramul constructiei neoclasice este Sf. Gheorghe, dar nu rezulta clar ce functie are. E biserica sau paraclis. | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Joi 13 Sept 2012, 14:47 | |
| Constructia de care vorbesti nu impiedica cu absolut nimic unitatea ansamblului. Este paraclis si este folosit ca atare. Nu acesta este motivul ca nu-mi place aceasta manastire, cei care ma cunosc stiu ca nu sunt simplu in gandire. Drept dovada te invit, singur sau impreuna cu cineva intr-o duminica dimineata la Pascani si din gara va iau eu pentru o plimbare de 6-7 ore pe la cel putin 3 manastiri istorice din zona Tg.Neamt pentru a vedea pe viu ce doar banuiesti dupa poze (desi pe 1 aprilie am reusit in 3 ore sa trecem pe la 5 manastiri). Si, ca bonus, va duc si la Cetatea Neamtului... | |
|
| |
danucky
Mesaje : 448 Data de inscriere : 06/07/2011 Varsta : 46 Localizare : Oradea
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Joi 13 Sept 2012, 16:16 | |
| - pseudokryticon a scris:
- Constructia de care vorbesti nu impiedica cu absolut nimic unitatea ansamblului. Este paraclis si este folosit ca atare. Nu acesta este motivul ca nu-mi place aceasta manastire, cei care ma cunosc stiu ca nu sunt simplu in gandire. Drept dovada te invit, singur sau impreuna cu cineva intr-o duminica dimineata la Pascani si din gara va iau eu pentru o plimbare de 6-7 ore pe la cel putin 3 manastiri istorice din zona Tg.Neamt pentru a vedea pe viu ce doar banuiesti dupa poze (desi pe 1 aprilie am reusit in 3 ore sa trecem pe la 5 manastiri). Si, ca bonus, va duc si la Cetatea Neamtului...
care au fost cele 5? (asta ca pregatire a unui plan de bataie in caz ca se materializeaza excursia din octombrie) | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Joi 13 Sept 2012, 16:32 | |
| Simplu danucky: in ordinea vizitei mele - Varatec, Agapia, Neamt, Secu si SIhastria, toate pe o suprafata de cativa zeci de km patrati, cu drumuri de 5-20 minute intre ele. | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Joi 13 Sept 2012, 18:36 | |
| Pot fi si 6. Mr. Varatec - Varatec prin padure (Codrii de Argint) si iesire la podul din dreptul fostului motel Agapia - Mr. Agapia - (eventual si Agapia Veche si atunci vor fi 7) - Schitul Sihla cu pestera Sf Teodora pe drum forestier - coborare cu un eventual popas la Schitul Daniil Sihastru- daca l-au refacut dupa incendiu - Mr. Sihastria si in apropiere mai este un schit si intoarcere pe la Mr. Secu si de aici Tg. Neamt si nu ratati Cetatea. | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Joi 13 Sept 2012, 18:44 | |
| Nu am propus decat ce este pe asfalt si cu opriri de cel putin juma de ora per locatie pentru a ne incadra in cele 3 ore. Daca dublam timpul si putem sa o luam de nebuni si pe langa asfalt desigur ca Sihla si Schitul Daniil Sihastru nu pot lipsi, de asemenea nici Agapia Veche dar se mai pot adauga cu usurinta Vovidenia si Schitul Icoana (Noua si Veche). Si iata ca am facut 11 nu 7! Dar cu restrictiile de rigoare, nu toata lumea are Logan ca noi! | |
|
| |
danucky
Mesaje : 448 Data de inscriere : 06/07/2011 Varsta : 46 Localizare : Oradea
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Joi 13 Sept 2012, 18:56 | |
| da, pe astea 5 le aveam si eu in minte. doar pana unde merge asfaltul, ca m-am fript alta data cu drumuri "bune" (=forestiere cu indulgenta) | |
|
| |
KQQ
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Joi 13 Sept 2012, 20:28 | |
| Din pacate, eu sunt la Cluj si programul nu imi permite sa vin pana acolo insa, daca are loc miniexcursia ar fi chiar util un fotoreportaj. Evident, si eu am de gand sa vad macar cateva din manastirile Moldovei. | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Vin 14 Sept 2012, 15:30 | |
| Daca eu am ajuns de 2 ori anul asta in Cluj cred ca poti si tu sa vii, pentru o mica excursie cu trenul in Moldova, 2 zile sa zicem. Deplasarea locala spre manastiri o rezolvam aici. Gandeste-te, oferta ramane valabila pe termen nedefinit, manastirile sunt la fel de frumoase si interesante si iarna. | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Joi 27 Sept 2012, 12:02 | |
| | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Joi 27 Sept 2012, 12:07 | |
|
Ultima editare efectuata de catre Calator mioritic in Joi 27 Sept 2012, 12:19, editata de 1 ori | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Joi 27 Sept 2012, 12:12 | |
|
Ultima editare efectuata de catre Calator mioritic in Joi 27 Sept 2012, 12:22, editata de 1 ori | |
|
| |
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) Joi 27 Sept 2012, 12:18 | |
| | |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Manastirea NEAMT (NT) | |
| |
|
| |
| Manastirea NEAMT (NT) | |
|