Situat in apropierea municipiului Campulung Muscel pe o colina ce domina drumul spre Brasov , Mausoleul Mateias
adaposteste osemintele a peste 400 de soldati si ofiteri aduse din cimitirele localitatilor invecinate, Valea Mare Pravat, Dragoslavele si Stoenesti.
Constructia propriu zisa a fost terminata in 1935 dupa planurile arhitectilor Dumitru Ionescu - Berechet si State Bolosin.
Pe peretii laterali sunt asezate 31 de placi de marmura pe care au fost daltuite numele celor peste 2100 eroi romani cunoscuti cazuti in luptele
pentru apararea plaiurilor muscelene.
Cu prilejul lucrarilor de consolidare si restaurare efectuate intre anii 1979 - 1984 parterul monumentului a fost decorat cu un amplu si original mozaic
gen <Murano> intitulat "Glorie eterna eroilor neamului romanesc".
Tot in aceasta perioada s-a trecut la terasarea si modelarea terenului, au fost amenajate spatii pentru festivitati, o scara monumentala, basoreliefuri si doua sali de expozitie.
In prima sala sunt consemnate principalele momente ale participarii armatei romane la primul razboi mondial si in special a luptelor desfasurate pe culoarul Rucar - Bran.
In cea de a doua sala a fost amenajata o sugestiva diorama reprezentand luptele purtate de ostasii romani pe inaltimile din apropiere precum si un post de comanda.
(Informatiile sun preluate din pliantul turistic ce se gaseste la acest monument.)
Iata cateva imagini ale monumentului din 04 septembrie 2010:
Vedere exterioara
Incaperea cu mozaic:
Diorama cu luptele de pe inaltimile din zona, care atunci cand se formeza un grup mai mare,
sunt insotite de sunete si lumini care sugereaza atmosfera din timpul atacului:
Si postul de comanda: