Forumul turistic din Romania
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Forumul turistic din Romania

Un forum despre turism si calatorii

AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

Rapa Rosie, Sebes

In jos 
3 participanți
AutorMesaj
tudor_vl

tudor_vl

Data de inscriere : 07/12/2009
Varsta : 34
Localizare : Pausesti-Maglasi, jud. Valcea/Cluj Napoca

Rapa Rosie, Sebes Empty
MesajSubiect: Rapa Rosie, Sebes   Rapa Rosie, Sebes Icon_minitimeLun 17 Mai 2010, 18:03

Rezervatia Geologica "Rapa Rosie" este situata la 3 km de orasul Sebes, judetul Alba, la poalele dealului Plesii (507 m). Se intinde pe o lungime de 800 m, are o inaltime maxima de 125 m si are o suprafata de 10 ha. Culoarea rosie este rezultatul unui mediu puternic oxidant. Din punct de vedere geologic aici se dezvolta o serie de depozite foarte slab cimentate, gresii slab consolidate ce se dezagrega cu usurinta, generand nisipuri.

Ultima editare efectuata de catre tudor_vl in Lun 17 Mai 2010, 18:55, editata de 1 ori
Sus In jos
tudor_vl

tudor_vl

Rapa Rosie, Sebes Empty
MesajSubiect: Re: Rapa Rosie, Sebes   Rapa Rosie, Sebes Icon_minitimeLun 17 Mai 2010, 18:28

Rapa Rosie, Sebes HPIM1590
--------
Rapa Rosie, Sebes HPIM1595
--------
Rapa Rosie, Sebes HPIM1594
--------
Rapa Rosie, Sebes HPIM1591
Sus In jos
Ionutz
ADMINISTRATOR FORUM
Ionutz

Data de inscriere : 05/12/2009
Varsta : 42
Localizare : Baia Mare

Rapa Rosie, Sebes Empty
MesajSubiect: Re: Rapa Rosie, Sebes   Rapa Rosie, Sebes Icon_minitimeMier 19 Mai 2010, 06:13

Frumos obiectiv turistic! L-am vizitat in anul 2002 intr-o aplicatie cu facultatea mea (geografie) si am ramas placut impresionat.
Sus In jos
tudor_vl

tudor_vl

Rapa Rosie, Sebes Empty
MesajSubiect: Re: Rapa Rosie, Sebes   Rapa Rosie, Sebes Icon_minitimeVin 21 Mai 2010, 11:24

lonutz a scris:
Frumos obiectiv turistic! L-am vizitat in anul 2002 intr-o aplicatie cu facultatea mea (geografie) si am ramas placut impresionat.

Aceste cadre le-am tras in cadrul aplicatiei de la facultatea mea. Sunt student tot in Cluj dar numai ca nu sunt la facultatea de Geografie ci la Stiinta Mediului. Puteam sa dau mai multe informatii despre Rapa Rosie dar era un limbaj prea stiintific si sunt convins ca nu toti l-ar priceput. Intr-adevar, acest obiectiv este foarte frumos. Parca ar fi un Arizona - Colorado in miniatura.
Sus In jos
Calator mioritic
ADMINISTRATOR FORUM
Calator mioritic

Data de inscriere : 14/10/2010
Varsta : 68
Localizare : Pascani/Iasi

Rapa Rosie, Sebes Empty
MesajSubiect: Rapa Rosie- Sebes   Rapa Rosie, Sebes Icon_minitimeMar 18 Oct 2011, 16:36

Ripa Rosie

< Printre numeroasele lucrari maiestrit create de Natura se numara si Ripa Rosie din Transilvania. Geografic, ea se afla la 3 km nord-est de orasul Sebes, pe malul drept al Secasului.
La Ripa Rosie se ajunge plecand din Sebes pe un drum de camp numit „Drumul lui Traian”. Drumul are acelasi traseu ca stravechea cale romana de legatura dintre Valea Oltului si Apullum – resedinta legiunii a XIII-a Gemina – astazi Alba Iulia. Apa Secasului, aparuta in cale, este trecuta pe o punte suspendata. De aici se vede partea de sus a ripei. Urcand o colina, rasar in fata tot mai clar proportiile marete ale coloanelor intens colorate in rosu.
Coborand colina, se ajunge intr-o vale care ascunde o padurice de tei, stejari si jugastru. Prin locurile umbroase se intalneste o feriga rara (Asplenium adiantum nigrum L.), cunoscuta sub numele de „feriguta” sau „ruginita”, iar acolo unde razbate soarele apare un arbust, tot rar, cu fructe rosii, numite „barcoace” (Cotoneaster integerrima).
Din valea aceasta impadurita, Ripa Rosie se vede in toata maretia sa. Ea apare ca o panta abrupta, ridicata aproape vertical, precum un perete gigantic, rosu, valurit, strabatut de fasii de gresii si argile rosiatice, galbene, albastre, negre.
Jocul zburdalnic al apelor de suprafata au modelat ripa in forme bizare, dandu-i chipuri ce uimesc si pe cei mai priceputi sculptori. Privind-o, Ripa Rosie iti apare ca o orga cu mii de tuburi, menita sa cante simfonii de slava Naturii. Aflata la 496 m altitudine deasupra nivelului marii, Ripa Rosie ofera o incantatoare panorama a vaii Muresului, precum si a Muntilor Sebes si Fagaras, ce se profileaza in zare. Istoria ei geologica se confunda cu cea a Podisului Transilvaniei. In urma cu milioane de ani, pe locul unde s-a format Ripa Rosie s-a depus tuf vulcanic, zvarlit din maruntaiele Pamantului de eruptiile vulcanice ale tertiarului. Tuful depus se deosebeste prin culoarea sa alb-cenusie de stratele rosietice, mai vechi, aflate dedesubt. Vantul si apa au acoperit si tuful cu un strat de loes. Sub aceste doua straturi existau altele, tot orizontale, alcatuite din pietris, nisip fin, argila si marna, asezate intretesut, unele fiind mai dure, altele mai moi. Ici-coloapar si blocuri mari de marmura pestrita, colorata alb-rosu. Printre straturi, geologul gaseste si fosilele unor molusce, vietuitoarele de odinioara ale marii ce acoperea regiunea.
In decursul timpului Ripa Rosie a fost complet dezgolita de haina sa vegetala. Apele de suprafata au inceput opera lor de erodare si transport, sculptand in carnea Pamantului formele ciudate ale unor piramide colorate in rosu. Fenomene asemanatoare, cu rezultate identice, se mai intalnesc doar in Muntii Tirolului si in Marele Canion al raului Colorado din America de Nord. >

100 de Monumente ale naturii – Aurelian Baltaretu -Editura Ion Creanga – Bucuresti 1977
Sus In jos
Continut sponsorizat

Rapa Rosie, Sebes Empty
MesajSubiect: Re: Rapa Rosie, Sebes   Rapa Rosie, Sebes Icon_minitime

Sus In jos

Rapa Rosie, Sebes
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» SEBES (AB)
» RAUL SEBES
» TURNUL STUDENTULUI -SEBES (AB)
» MUZEUL MIXT SEBES (AB)
» TRANSALPINA DE JOS (Sebes-Obarsia Lotrului)

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forumul turistic din Romania :: MUZEE, OBIECTIVE TURISTICE SI ISTORICE :: MUZEE, OBIECTIVE TURISTICE SI ISTORICE DIN ARDEAL-
Mergi direct la: