Mesaje : 4172 Data de inscriere : 24/05/2011 Varsta : 60 Localizare : Pascani / Harlau - Iasi
Subiect: BULGARIA - Capul Caliacra Mier 06 Iun 2018, 18:04
Am vizitat o minunatie de loc turistic: Capul Caliacra (in bulgara Kaliakra, dar asta e treaba lor!), intrarea 3 leva=cca.7,50 lei. Ora petrecuta aici a fost prea putin pentru sufletul meu asa ca, cu siguranta, voi reveni cat de curand! Nu am reusit sa-mi ard toate sentimentele si iata de ce:
pseudokryticon ADMINISTRATOR FORUM
Mesaje : 4172 Data de inscriere : 24/05/2011 Varsta : 60 Localizare : Pascani / Harlau - Iasi
Capul Caliacra este cunoscut pentru o incaierare intre rusi si turci la sf. sec. XVIII, pentru prima oara rusii izbutind sa-i invinga pe turci, de aceea foarte multe monumente sunt dedicate amiralului Ushakov, comandantul cetei rusesti si tot de aceea locul este vizitat de multi turisti rusi, amiralul fiind canonizat de curand de biserica rusa. Imperiul otoman a pierdut astfel controlul in Marea Neagra si, peste cativa ani, va fi nevoit sa cedeze Basarabia catre Rusia tarista.
Si, iarasi, nu m-am putut opri sa nu fac o comparatie turistica intre aceasta locatie si, de exemplu, una oarecum similara, vechea cetate a Enisalei (nici nu m-as gandi sa intreb un absolvent actual de scoala romaneasca unde este aceasta cetate dobrogeana: as primi un raspuns de genul Turcia sau Grecia). Bulgarii ne bat de departe la organizare si la felul cum stiu sa puna in evidenta peisajul.
Vizitam micul (mult prea micutul) muzeu al fortaretei Caliacra, apoi standurile cu diverse nimicuri numite suvenire si, inspirand aer in piept, pe un vant ce te indoia dar un vant totusi placut, ne luam ramas bun. Voi reveni!
danucky
Mesaje : 448 Data de inscriere : 06/07/2011 Varsta : 46 Localizare : Oradea
Mulțumesc pentru amintirile pe care mi le-ați trezit, și mie la Caliacra/Kaliakra mi-a plăcut cel mai mult din periplul de o zi Mangalia-Varna făcut în august 2012. Sper să revin și eu pe aici .