(Manastirea Tazlau
Destinaţia: Mănăstirea ortodoxă de călugări – Tazlău
► Localizare: sat Tazlău, comuna Tazlău, judetul Neamţ, cod 617460
► Hram: Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie)
► Cum se ajunge: Piatra Neamţ-Săvineşti-Roznov-Borleşti-Tazlau, distanţă 30 km, drum asfaltat în mare parte, în lucru la intrarea în Tazlău (noiembrie 201)
► Lista monumentelor istorice 2004: nr. 451, cod Nt-I-a-A-10706
► Datare: sec. XV-XIX.
► Obiective turistice vecine: mănăstirea Nechit
► Scurt istoric: Mănăstirea se află în comuna fără sate, la poalele Munţilor Goşmanu, pe o fostă feudă a voievodului Alexandru cel Bun. Ctitorie a lu Ştefan cel Mare (1497), a fost ridicată pe locul unei foste bisericuţe de lemn a înaintaşului său Alexandru cel Bun. Biserica este înconjurată de o incintă cu ziduri de piatră, prevăzute cu metereze şi contraforturi la exterior. Intrarea se arcuieşte sub turnul-clopotniţei, situat la răsărit, iar în interior, de-a lungul zidului sudic se mai păstrează subconstrucţiile Casei Domneşti, în timp ce pe laturile nord şi vest s-au descoperit urmele fostelor chilii.
Biserica de la Tazlău are un plan triconc cu sânurile laterale rotunjite dar de mici dimensiuni în comparaţie cu absida alungită a altarului şi contraforturi la pronaos. Decoraţiunile exterioare se bazează pe desfăşurarea a două rânduri de ocniţe aflate sub cornisă şi a unui rând de firide alungite care înconjoară biserica pe toată înălţimea faţadelor. La împodobirea faţadelor s-a folosit ceramică-smălţuită împreună cu un decor zugravit în culori vii, ce imită piatra de talie......)
Sursa:
http://www.descopera-judetul-neamt.ro/categorie/monumente-istorice/