Ghimbav (în dialectul săsesc Wedjebich, Vedjembiχ, în germană Weidenbach, Wiedenbach, în maghiară Vidombák) este un oraș din județul Brașov, Transilvania, România.
Este situat în zona de câmpie piemontană, importantă pentru agricultură, în apropierea municipiului Brașov, pe drumul european E68, calea ferată de la Brașov la Făgăraș, la intersecția unor importante căi de comunicație de-alungul râului Ghimbășel.
Una din întreprinderile aeronatice ale României, situată în acest oraș, este uzina IAR Ghimbav care produce elicopterul IAR 330, elicopter de tip Puma, fabricat sub licență.
Ghimbavul a fost menționat pentru prima dată în anul 1342[1], an în care probabil a fost fondat de coloniști germani. Din anul 1422, la fel ca toată Țara Bârsei, așezarea aparținea pământului crăiesc.[4] Multe secole la rând, locuitorii au fost în mare parte sași.
Dealungul anilor, Ghimbavul a fost de multe ori grav avariat. În anii 1422 și 1658 de către invaziile turcești, în 1469 și 1586 de dezastre incendiare, în anul 1599 de către trupele de domnitorului Mihai Viteazul, în 1602 de soldații trupelor habsburgice ale lui Gheorghe Basta și în anul 1611 de către principele Transilvaniei Gabriel Báthory. După devastarea și depopularea din anul 1422, regele Sigismund de Luxemburg a renunțat timp de zece ani la impozite pentru a încuraja popularea așezării.[5]
La începutul anului 2010 firma germană Premium AEROTEC GmbH, din compania de echipament aeronautic Premium Aerotec, a încheiat un contract pentru un teren de 6 ha, destinat construcției unei noi fabrici în Ghimbav. Investiția de aproximativ 45 milioane Euro, urmează să fie încheiată la sfârșitul anului 2011, și să creeze cca. 300 de locuri de muncă. Noua fabrică va fi integrată alături de cele din Augsburg, Bremen, Nordenham și Varel din Germania.[6]